ANAGRAM RECORDS

 

 

  ...specialisten på  jazz och klassisk musik...  

Sök genom katalogen

för artist, kompositör, osv


 

Utgivningar på skivmärket Anagram Records...

MOVEMENT INCORPORATED - ABF-huset i Stockholm

Don Cherry, Bengt "Frippe" Nordström et al - Movement Incorporated

1967 gav Don Cherry åtta 'master classes' på ABF-huset i Stockholm, sponsrade av ABF. Dessutom repeterade och jammade deltagarna, samt arbetade på frasering, olika metrar och kollektiv improvisation.

I föreläsningarna ingick tal av den turkiske trummaren Okay Temiz, som förklarade hur man använder 7/8 och 9/8 taktangivelser. Skotten David Woods gav en demonstration i säckpipsspel. De indiska musikerna Ram Narayan och Suresh Talwakar spelade och sjöng  under en av föreläsningarna, för att visa på asiatiska skalor och nyanser i det indiska, klassiska sångsättet.

Vidare medverkade Bengt "Frippe" Nordström i en session. Han beskrevs av Don Cherry som en oskolad musiker som spelade fullständigt spontant men som samtidigt trodde helt och fullt på vad han gjorde. Utmaningen var att låta Nordström ge fullt uttryck åt sin musik och för de andra musikerna att spela en slags kollektiv kontrapunkt skapa en helhet. Kursenar uppmuntrade framförallt medverkan av musiker från olika kulturer, etniska och musikaliska bakgrunder och kulminerade i flera koncerter  baserade på principerna som hade diskuterats och övats på under lektionerna.

Musikerna var Don Cherry, Brian Trentham från USA, Maffy Falay, Okay Temiz från Turkiet, Bernt Rosengren, Bengt “Frippe” Nordström, Tommy Kuverhult, Leif Wennerström från Sweden och i en avskedskonsert medverkade David Woods, en skotsk tenorsaxofonist som spelade ett solo på säckpipa.

Både föreläsningarna och musiken spelades in av Keith Knox jazzskribent och frilansare på "Jazz Monthly" och "Downbeat" och hans fru Rita . Knox intervjuade också Don Cherry som förklarade att hans motiv var att förena de olika influenserna spontant, och låta varje musiker använda sig av rytmer och improvisationer från ett spektrum av olika kulturella källor.

Keith Knox har arbetat i flera år med att samla in material om Don Cherry i Sverige och han har många fina fotografier från den tiden. Förhoppningsvis kommer detta material att,  så småningom,  ges ut i bokform.

Anagram CD 8 “Movement Incorporated”

Denna utgåva inkluderar två sammankomster från ad hoc- grupperna som uppstod ur dessa 'master classes' - en lång svit i tre delar som spelades in av Rita Knox i ABF-huset i juli 1967 och den andra "Supreme Surprise" i en studio på landsbygden samma år.

Musiken ger rikligt uttryck för musikernas studier och inbegriper inte bara en klassisk Cherry och fina bidrag från Rosengren, Koverhult och Maffy Falay, utan är också en av mycket få inspelningar där Nordström har integrerats i  bandets struktur.

Don Cherry - trumpet, piano, flute, voice; Bernt Rosengren - tenor sax, flute; Maffy Falay - trumpet, flute; Brian Trentham - trombone; Bengt Nordström - alto sax; Torbjörn Hultkranz - bass; Lief Wennerström - drums; Tommy Koverhult - tenor sax; Okay Temiz - drums

1. Suite 1 2. Suite 2 3. Suite 3 4. Supreme Surprise

Pris: kr150

Senast nytt på skivmärket

Anagram Records

Enar Jonsson Quintet / Sextet - Gothenberg 1965-1969

Enar Jonsson

Mats Gustafsson - The Music of Norman Howard

Mats Gustafsson

Don Cherry, Bengt "Frippe" Nordström et al - Movement Incorporated

Don Cherry,

Bengt "Frippe" Nordström et al

Lars Gullin - Alma Mater Almah

Lars Gullin

Att sälja dina skivor...
Ta gärna kontakt med oss om du har jazz eller klassika skivor att sälja. Vi köper Lp, Ep och Cd i gott skick. Sänd ett email eller kontakta oss.

 

       


hem | köp cd eller vinyl | skivmärket anagram records | sök | checkout

Anagram Records 2003 - All Rights Reserved 

email: info@anagram-records.com

Shopping Cart Software av EcommerceTemplates.com