ANAGRAM RECORDS

 

 

  ...specialisten på  jazz och klassisk musik...  

Sök genom katalogen

för artist, kompositör, osv


 

Utgivningar på skivmärket Anagram Records...

SVENSK JAZZ PÅ 60-TALET - Lars Gullin / Rolf Billberg / Harry Bäcklund

Lars Gullin - Alma Mater Alma Almah

Rolf Billberg - Altosupremo

Harry Bäcklund - Remembering Harry

Pris: kr150

Pris: kr150

Pris: kr150

På 1960-talet hade jazzen en plats i hjärtat på folkkulturen i Stockholm. Konserter ägde regelbundet rum på Skansen under temat "Jazz under stjärnorna", såväl som på Nalen och Gyllene Cirkeln och på luncher i skolor och studentkårer. Moderna muséet och historiska muséet var också mötesplatser för regelbundna radiosändningar av jazz.

I centrum av detta fenomen befann sig Lars Gullin, med alla mått mätt en exceptionell musiker. Hans skicklighet som kompositör förenad med en något melankolisk ton i barritonsaxofonen, utryckte en känsla av skandinavisk 'cool'.

Särskilt under 1964, var hans närmaste musikerkollegor altsaxofonisten Rolf Billberg och tenorsaxofonisten Harry Bäcklund - tre samtida själsfränder som skapade otrolig musik, tyvärr under en alltför kort period.

Naturligtvis gjordes inspelningar både i studio och under konserter, men p g a  den begränsade tiden  på LP-skivor uteslöts en del material och dessutom skedde en del av inspelningarna endast privat, på analoga bandspelare.

Tillkomsten av CD-skivan och digitala tekniker har gjort det möjligt för några av dessa inspelningar att återuppstå och bli tillgängliga för första gången.

Anagram CD 6 - Harry Bäcklund “Remembering Harry”

Harry Bäcklund var en första klassens tenorsaxofonist som spelade med mycket känsla. Han var född i Mora i Dalarna och började liksom de två andra, sin musikbana i ett militärband. Hans skicklighet förde honom snart till Stockholm där han spelade med Putte Wickman innan han började spela med Gullin. Han gav aldrig ut någon LP i sitt eget namn trots att han hade ett eget band med Nils Lindberg som pianist.

Denna CD kompenserar för den försummelsen och framhäver honom både med Gullin och med hans eget band. Bland låtarna återfinns "Darn that Dream" som nästan blev hans signaturmelodi, samt en 17 minuter lång version av Gullins "I've Seen" som säger allt.

Harry Bäcklund - tenor sax featuring Lars Gullin and others

1. Darn that Dream 2. Here comes that Rainy Day 3. Stars fell on Alabama 4. Portrait of my Pals 5. Decent Eyes 6. Body and Soul 7. The Best Thing for You 8. I Remember You 9. Little Willie Leaps In 10. I've Seen

Anagram CD7 - Rolf Billberg “Altosupremo”

Rolf Billberg dog tragiskt nog en tidig död vid bara 36 års ålder. Han var en renlärans man med en superb teknik och ton. Han spelade ofta såväl i Köpenhamn som i Stockholm. Rolf Billberg var född i den gamla universitetsstaden Lund. Han började med att spela klarinett men övergick sedan till tenorsax, innan han slutligen bestämde sig för sitt favoritinstrument altsaxofonen. Han lämnade efter sig en samling outgivna inspelningar från både Sverige och Danmark, inklusive låtarna på denna CD.  Enastående exempel är den långa versionen av Lennie Tristanos ”Ablution”, ”Nigerian Walk” och ”My Old Flame” från Gyllene Cirkeln med Lars Gullin och Gunnar Svensson.

Rolf Billberg - alto sax featuring Lars Gullin and others

1. Chircorennes Tracks 2. Bluezette 3. Billbäck 4. Nature Boy 5. Ablution 6. Detour Ahear 7. Nigerian Walk 8. Sweet Lovely 9. My Old Flame

CD10 Lars Gullin - “Alma Mater Alma Almah”

Denna CD består huvudsakligen av en konsert från 1964 på studentkåren i Stockholm, där Gullin spelar med Harry Bäcklund. Flaskorna klirrar och pianot är dåligt upptaget men musiken är magisk. Atmosfären säger oss att detta var Gullin med sina kompisar i en miljö som framkallade det bästa hos musikerna. ”What's New” är från Gyllene Cirklen och är nästan 10 minuter av ren kreativitet.

Lars Gullin - baritone sax featuring Harry Bäcklund and others

1. Billie's Bounce 2. Four 3. Darn That Dream 4. Darn That Dream 5. I Remember You 6. I've Seen 7. What's New

Senast nytt på skivmärket

Anagram Records

Enar Jonsson Quintet / Sextet - Gothenberg 1965-1969

Enar Jonsson

Mats Gustafsson - The Music of Norman Howard

Mats Gustafsson

Don Cherry, Bengt "Frippe" Nordström et al - Movement Incorporated

Don Cherry,

Bengt "Frippe" Nordström et al

Lars Gullin - Alma Mater Almah

Lars Gullin

Att sälja dina skivor...
Ta gärna kontakt med oss om du har jazz eller klassika skivor att sälja. Vi köper Lp, Ep och Cd i gott skick. Sänd ett email eller kontakta oss.

 

       


hem | köp cd eller vinyl | skivmärket anagram records | sök | checkout

Anagram Records 2003 - All Rights Reserved 

email: info@anagram-records.com

Shopping Cart Software av EcommerceTemplates.com